kaft keukenmeidenromanparkietensigri: zonsondergangaidagastenboeknaar cursussen


HOME


boeken

huis en tuin

vakantie

uitgaan

website-
cursussenjuni 2009
Wat hebben we een heerlijke vakantie gehad. Boven verwachting. Het is jaren geleden dat ik zo vaak en zo intens heb gelachen. Dat komt vooral door zusje T. Ik weet niet wat het is, maar alles lijkt leuker wanneer zij in de buurt is. Maar ook P en H deden flink en succesrijk hun best om ons aan het lachen te krijgen.
H en ik komen al jaren op Lesbos, maar nu, met verse ogen, geniet je dubbel van alles waar je altijd al van genoot.
We begonnen in Anaxos, want vluchten zonder accommodatie zijn nauwelijks te krijgen. De reisorganisatie had bedacht dat vier volwassenen op één kamer heus wel een leuke vakantie zou opleveren. Daar dachten wij toch anders over. Hans deed zijn beklag bij de beheerder van het complex (ook wel de kazerne genoemd) en uitsluitend bevolkt door Nederlanders. Die beheerder snapte ons wel. Hij leidde ons naar een ander gebouw met een heerlijke kamer en groot terras, uitkijkend op olijfbomen. Geen buren, althans, niet voor ons. Onze buren hadden vrees ik wel degelijk buren. Die kamer was vier dagen beschikbaar. De deal was snel gemaakt. Een extra kamer voor vier dagen, zonder kosten, en daar kreeg hij de oorspronkelijke kamer 16 dagen voor terug. Hij zei daar niks mee te kunnen, maar later bleek dat hij hem toch wel verhuurd had. Wij hadden in ieder geval de datum waarop we naar Sigri gingen.

Daar wachtte ons een grote schrik: Ianni kon niet praten en was erg mager in zijn gezicht geworden. Hij had een schildklieroperatie ondergaan in Athene. Hij verzekerde ons dat het verder goed was, maar slikken was het wel. Gelukkig zagen we al snel zijn vertrouwde stiekeme lachje: hij voert wat in zijn schild!

Over onze accommodatie in Sigri valt een novelle te schrijven, laat maar...

Nieuwe mensen leer je met z’n tweeën al nauwelijks kennen, dat het met z’n vieren gebeurde, is opmerkelijk. Eenmaal in Sigri en dus ook bij Nondas op Faneromeni ontmoetten we J en J. In eerste instantie was er het wederzijdse gevoel: bah, Hollanders op onze plek! Maar toen we aan de praat kwamen, werden we al snel ‘vrienden voor het leven’. J en J wonen al zo’n jaar of zes in Eftalou. Hij organiseert planten- en kruidenwandelingen, zij schrijft columns en boek-besprekingen. Ze waren in Sigri omdat ze 25 jaar bij elkaar waren en dat vierden ze in het Towerhouse in Sigri. Al jaren bezoeken we Sigri en het Towerhouse kennen we helemaal niet! Later zijn we er gaan kijken: een waarachtig sprookje! Kijk maar eens op http://www.lesvos-towerhouse.gr/default.aspx
En er worden nog steeds torens bij gebouwd.

Dat 25 jaar bij elkaar zijn hebben we uitbundig gevierd. En natuurlijk spraken we af mee te gaan met een kruidenwandeling. Die nacht weerlichtte het vrijwel continu. Zou de wandeling in het water vallen? ’s Morgens regende het. Maar tegen tienen klaarde het op en kon de tocht beginnen. Helaas, twintig minuten later een ware wolkbreuk. Gelukkig wist J een in aanbouw zijnd huis dichtbij waar we konden schuilen. Een korte kruidentocht, maar wat je in twintig minuten kan leren, is onvoorstelbaar! Natuurlijk vertelde J tijdens het schuilen en later in het restaurant ook nog de nodige verhalen. De weg was onbegaanbaar geworden: één grote modderstroom. Daar kon je alleen met een 4WD over rijden. J had er een en wij ook. We zijn allemaal geëvacueerd zodat we in het restaurant toch nog ons eigen maal konden ‘bereiden’, waaronder kolokidaloulouda: gevulde courgettebloemen. J, van oorsprong fotograaf, bleek een prachtig boekje over alle kruiden te hebben gemaakt.
Later hebben we bij J&J nog lekkere ‘medicinale’ drankjes genuttigd. En toen het eenmaal echt weer was opgeklaard maakten we nog een wandeling door de rivierbedding.

Natuurlijk hebben we af en toe lekker liggen bakken op het dorpsstrand en op Faneromeni. H moest natuurlijk vaak met Nondas auto-onderdelen kopen en dan hielden wij Nondas’ tent in de gaten. Het blijft ongelooflijk dat een zo mooi strand helemaal van jou alleen kan zijn!

Een ander uitje dat de moeite van vermelding waard is, was de jeepsafari. Met 5 jeepjes op weg, beginnend in Kalloni. Hoogtepunten waren voor mij:
- De prachtige bergtocht die uitkwam bij de brandweerwacht van het eiland.
- De ontdekking van de watervallen (hadden we eerder nooit kunnen vinden), wat een rustiek plekje!
- De gezamenlijke, bijzonder gezellige maaltijd en het prachtige kerkje daartegenover.
- Het zwemmen in de buurt van Gavathas, alwaar we elkaar met modder een lekkere scrubbeurt gaven.
Het leukste was echter wel het met vijf auto’s achter elkaar door kleine dorpjes rijden, bijna over de tenen van de oude mannen op hun stoelen voor de deuren. Je zou irritatie verwachten. Maar nee hoor, de vrouwen giechelden of lachten voluit. De mannen zwaaiden en riepen vriendelijk gedag. Eén man vroeg waar we heen gingen en H antwoordde (in het Grieks): de rest achterna!

De sfeer en de mensen waren uiteindelijk het grootste succes van de vakantie. We kennen inmiddels zoveel mensen en ook de nodige toeristen. Richard en Michelle waren er. Pat is natuurlijk een van de vaste gasten, net als dat oudere Engelse echtpaar. Een grote verrassing was de komst van de Deense Jan en Jette. Wat een ontroerend weerzien. De eerste keer dat we elkaar zagen, deelden we de keuken en het terras. Ze waren niet blij met onze lawaaiierige en rokende aanwezigheid. Maar de volgende dag zag Jan mij alleen zitten terwijl ik een boek las. En daarmee was de knop om. Hij vertelde me deze keer, enigszins verlegen: I don’t know what it is, but you’re so sweet!

De laatste avond was weer helemaal gek. Jan en Jette waren er. We zaten zo’n beetje naast elkaar, er was meer dan voldoende wijn. Op een gegeven moment komt Terry erbij met zijn ezeltje Socrates. Hij heeft een cd, maar Ianni’s cd-speler is kapot. O, maar jullie hebben toch een auto. Dus de auto voor het terras gezet, deuren open, cd erin en dansen maar. En dan realiseer je je opeens dat zoiets niet volkomen normaal is, maar knotsgek en verschrikkelijk leuk!

Het afscheid van Sigri de volgende middag werd opgeleukt door de komst van Annie en Wendy, twee vriendinnen van Patricia. Dat was meteen weer té gezellig. Ik moest hier maar snel een punt achter zetten, veel te veel heimwee. Maar gelukkig hebben we alweer geboekt voor september!afscheid van Jan en Jette, Patricia, Annie, Wendy en vooral van Sigri!

 

kamer Anaxos
de nieuwe kamer bij de kazerne

nieuwe vrienden
onze nieuwe vrienden J&J

in de golven
plezier in de zee bij Faneromeni


schuilen, terwijl J informatie blijft geven


medicinale drankjes bij J&J


bij de waterval


met de DenenARCHIEF

persoonlijk
maart 2008
april 2008
juni 2008
juli-eind 2008
jan-juni 2009
juli-dec 2009
2010


boekarchief


huis en tuin
2008
2009
2010


vakantie

Lesbos 2008

uitgaan

2008

2009